Advocatuur

Mediation arbeidsconflict

Mediation arbeidsconflict

Heb jij mediation arbeidsconflict nodig? Hoewel mediation bij steeds meer werkgevers en werknemers een bekend begrip begint te worden, krijg ik nog steeds heel regelmatig vragen over deze vorm van conflictoplossing. Om het u makkelijk te maken heb ik de meest gestelde vragen over arbeidsmediation inclusief antwoorden op een rijtje gezet.

Mediation arbeidsconflict; Wat is mediation?

Mediation is een vorm van conflictoplossing waarbij werkgever en werknemer onder begeleiding van een onafhankelijke mediator, het arbeidsconflict oplossen. Een mediator is dus geen rechter die een beslissing oplegt, maar een onafhankelijke en neutrale gespreksleider. Het zijn partijen die uiteindelijk zelf het conflict oplossen.

Zijn conflicten op het werk op te lossen met een mediation arbeidsconflict?

Conflicten op de werkvloer zijn bij uitstek geschikt om met behulp van mediation op te lossen. Dit heeft namelijk te maken met het feit dat werkconflicten of arbeidsconflicten vaak ontstaan door miscommunicatie met als gevolg een gespannen of verstoorde arbeidsverhouding.

Door middel van mediation en onder begeleiding van de neutrale mediator raken partijen weer met elkaar in gesprek. Bij een vastlopend conflict is het dan ook wenselijk om zo snel mogelijk een mediator in te schakelen om de verstoorde arbeidsverhoudingen weer te herstellen en te normaliseren.

Welke partijen nemen deel aan de mediation?

De personen die bij een mediationgesprek aanwezig zijn worden de deelnemers genoemd. In eerste instantie zijn dat de mediator en alleen de personen die direct bij het conflict betrokken zijn. Behalve deze drie deelnemers zijn er vaak meer personen die betrokken kunnen zijn bij de mediation.

Zo kan een deelnemer een adviseur of advocaat of familielid meenemen. In de praktijk is het vaak wel duidelijk wie zullen deelnemen aan de mediation. Mocht het toch onduidelijk zijn wie nu deelnemers zijn dan wordt niet alleen voorafgaand aan de mediaton, maar ook tijdens de mediaton bekeken of de juiste partijen en de juiste deelnemers aan tafel zitten.